Головна » Новини та події » Новини » Лабораторія радіаційної цитогенетики з 14 червня по 27 липня 2021 року приймала участь у престижній міжнародній вправі з біологічної дозиметрії у постраждалих внаслідок радіаційних аварій.

Лабораторія радіаційної цитогенетики з 14 червня по 27 липня 2021 року приймала участь у престижній міжнародній вправі з біологічної дозиметрії у постраждалих внаслідок радіаційних аварій.

 

Лабораторія радіаційної цитогенетики (керівник д.б.н. Наталія Олександрівна Мазник) з 14 червня по 27 липня 2021 року приймала участь у престижній міжнародній вправі з біологічної дозиметрії у постраждалих внаслідок радіаційних аварій. Організатором вправи був Інститут радіобіології Збройних сил Німеччини (Bundeswehr Institute of Radiobiology), а участь приймали вчені близько з 20 країн світу. Біологічна дозиметрія за допомогою цитогенетичного аналізу – це унікальний інструмент в арсеналі лікарів та науковців, за допомогою якого можливо у випадках аварійного радіаційного інциденту визначити, чи дійсно людина потрапила під радіаційний вплив, а якщо так, то яку дозу опромінення вона отримала. Для цього культивуються лімфоцити периферичної крові, в них визначаються хромосомні пошкодження, частина яких визнана маркерами радіаційного впливу. За рівнем саме цих аберацій хромосом і проводиться розрахунок дози опромінення. Співробітники лабораторії успішно впоралися із вправою, що була присвячена імітації радіаційної аварії та проведенню біологічної  та фізичної оцінки доз у постраждалих за допомогою кількох тестів. Для цитогенетичного аналіза ми були єдиними представниками від України. Результати вправи буде узагальнено організаторами.

 

Фото Клітина з абераціями хромосом – маркерами радіаційного впливу